Hoe te winnen bij Nederlandse verkiezingen

Hoe te winnen bij Nederlandse verkiezingen

verkiezingen

De Nederlandse verkiezingen staan voor de deur en, zoals veel Nederlandse politicologen verwachten, zal de opkomst waarschijnlijk niet zo hoog zijn als de peilingen aangeven. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom: de partijen zijn erg verdeeld, er zijn veel onbesliste kiezers en de opkomst bij nationale verkiezingen is in Nederland meestal vrij laag. Toch valt er veel te verwachten bij de komende verkiezingen.

Er zijn twee basisredenen waarom de opkomst mogelijk niet hoog zal zijn: ten eerste omdat de opkomst historisch gezien laag is; ten tweede omdat de partijen qua prestaties zo aan elkaar gewaagd zijn. Omdat de partijen bij de nationale verkiezingen zo goed presteren, zijn de zetels die zij in het Nederlandse parlement innemen ook goed gemarginaliseerd. Als slechts de helft van de kiezers een partij kiest, bestaat het risico dat de andere helft een van de andere partijen kiest, waardoor de partij met de minste vertegenwoordiging in de oppositiebanken terechtkomt. In de 21e eeuw lijkt het Nederlandse stelsel van evenredige vertegenwoordiging niet langer levensvatbaar te zijn. Het nieuwe stelsel van evenredige vertegenwoordiging, dat meer zetels toekent aan de kleinere partijen, zou het evenwicht in het Nederlandse parlement wel eens kunnen verstoren.

Het is ook moeilijk te voorspellen waar de kiezers over zullen beslissen. Een van de redenen waarom de Nederlandse verkiezingen zo onregelmatig verlopen, is het feit dat het kiesstelsel niet perfect is. Sommige burgers zijn bang om op de verliezende partij te stemmen of het kan ze gewoon niet schelen en de partij die aan het langste eind trekt, wint meestal. Soms weerspiegelen de stemmen niet de wil van het volk, maar wint de partij die de meeste stemmen krijgt toch. Het is onmogelijk te voorspellen hoe een land zal reageren op een verandering in het politieke systeem, maar de opkomst van de PVondel en de uiterst rechtse PVDA-partij zou het begin van een nieuw tijdperk in de Nederlandse politiek kunnen inluiden. De PVDA strijdt namens het "rebelse" deel van de bevolking, terwijl de liberale, centrum-rechtse liberalen rekenen op de zwakke prestaties van centrum-links om ervoor te zorgen dat ze de kiezers terugwinnen die ze de afgelopen jaren zijn kwijtgeraakt.

Sources for this article: